Śliwki w czekoladzie
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, poczekaj aż się roztopi i następnie wrzuć pokrojone śliwki oraz cukier i kakao. Podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, Smaż bez przykrycia przez 1 h. Jeżeli śliwki będą zbyt płynne możesz dodać więcej kakao. Kiedy powidła będą gotowe, zdejmij je z ognia i dodaj czekoladę. Nakładaj jeszcze gorące powidła do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować. Korzystaj całą zimę.
Szybkie Leczo
Na rozgrzany w garnku olej wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę, następnie dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz cukinię. Podsmaż, a następnie duś przez chwilę pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodaj podsmażone wcześniej na patelni – kiełbaskę oraz pierś z kurczaka, przemieszaj, a następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy – słodką paprykę, listki laurowe, sól oraz pieprz. Podlej wodą i gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub gorące przełóż do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować.
Pasta typu Ajwar
Pokrojone warzywa i obraną cebulę wrzuć na brytfannę, posyp solą, oblej oliwą i zapiekaj w piekarniku aż warzywa będą brązowe. Po upieczeniu wrzuć całość do miseczki lub pojemnika blendera, dodaj cukier oraz kmin rzymski, zblenduj. Gorącą pastę przelej do słoików i używaj jako sos czy bazę do zup.