@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Jajko panierowane na ciepło (4 porcje)
Przepis na:
Jajko panierowane na ciepło (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • Jajko, 4 sztuki/ 240 g
  • Bułka tarta, 1 szklanka/ 110 g
  • Mąka Marysia, 2-3 łyżki/ 30 g
  • Sałata, ½ główki/ 100 g
  • Cytryna, ½ sztuki/ 40 g
  • Oliwa, 1 łyżka/ 10 g
  • Miód, 1 łyżka/ 25 g
  • Olej Marysia, 1 l/ 860 g
  • Sól, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Za pomocą szpikulca lub grubej igły zrób dziurkę z szerszej strony jajek. Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 4 minuty. Następnie przełóż je do miski z wodą i lodem i wystudź. Jajka obierz ze skorupki.

Rozgrzej olej w rondlu do temperatury 180 stopni. Jajka panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Powtórz czynność panierowania, pomijając mąkę.

Smaż jajka na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotuj sos winegret. Do słoika wlej łyżkę oliwy, łyżkę miodu, sok wyciśnięty z połówki cytryny i 20 ml wody. Zakręć słoik, wstrząśnij. Gotowy sos dopraw solą.

Panierowane jajko podawaj z sałatą i sosem winegret. Udekoruj danie świeżym szczypiorkiem.