Jajka faszerowane
Przepis na:
Jajka faszerowane
Składniki przepisu:
  • 10 jajek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • Szczypta kminku
  • 3 łyżki majonezu Na Szlaku Smaku
  • Świeże pieczywo
  • 1 butelka zakwasu na barszcz czerwony (do zabarwienia jajek)
  • 50 g masła
  • 200 g pieczarek
  • 150 g liści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • Natka pietruszki i koperku
  • 2 sery topione gouda Mleczna Polana
  • 1 ser topiony z szynką Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ugotowane na twardo jajka zalewamy zakwasem na barszcz czerwony i odstawiamy, aby przebarwiły się na różowo. W tym czasie uszykujemy trzy rodzaje nadzienia.

Farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle do momentu, w którym pieczarki zarumienią się i przekładamy do miski.
 
Farsz szpinakowy: siekamy liście świeżego szpinaku oraz czosnek i smażymy na patelni z odrobiną masła, po czym przekładamy do miski
 
Farsz paprykowy: paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
 
Jajka po kilkunastu minutach kąpieli w zakwasie powinny złapać piękny różowy odcień. Wyciągamy je, kroimy na pół i pozbawiamy żółtek, które lądują proporcjonalnie w każdej z misek z farszem.