Jaglane gofry
Przepis na:
Jaglane gofry
Składniki przepisu:
  • 50 g kaszy jaglanej Marysia
  • sól Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej Marysia
  • 2 jajka M Marysia
  • 200 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
  • 100 g boczku w plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści kiełków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
  • 50 ml oleju słonecznikowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze kielichowym na mąkę. Mąkę jaglaną wymieszaj w misce z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Plastry boczku usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzony boczek drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Nagrzej gofrownicę. Środek nasmaruj olejem i nakładaj porcje ciasta. Smaż gofry na złoty kolor. Gotowe gofry podawaj z papryką, boczkiem i kiełkami.