@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Jabłecznik z orzechami
Przepis na:
Jabłecznik z orzechami
Składniki przepisu:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 2 garści orzechów włoskich Bacalis
  • garść rodzynek Bacalis
  • 1 cytryna
  • 4 jaja M Marysia
  • ¾ szkl. cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mąki luksusowej Marysia
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego Marysia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj partiami mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny oraz rodzynki.

Wymieszaj dokładnie ciasto, aby składniki się połączyły.Gotową masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Połówki jabłek pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

Ciast wstaw do nagrzanego do 170 oC piekarnika i piecz przez 40 minut. Gotowy jabłecznik podawaj posypany cukrem pudrem.