Przepis na:
Gulasz wołowy z kluskami na parze (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 1 KG WOŁOWINY
  • 10 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO NA SZLAKU SMAKU
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU MIELONEGO NA SZLAKU SMAKU
  • 480 G BURACZKÓW WIÓREK
  • 2 OPAKOWANIA KLUSEK NA PARZE GO TOVE
  • 2 ŁYŻKI MASŁA EKSTRA MLECZNA POLANA
  • 3 CEBULE
  • 3 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
  • 2 ŁYŻECZKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO ZACZAROWANY OGRÓD
  • 400 ML CIEMNEGO PIWA
  • 5 LIŚCI LAUROWYCH NA SZLAKU SMAKU
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na podgrzanym oleju. Gdy się zarumieni dodaj 2 łyżki masła, kolejno dodaj pokrojoną w 2 cm kawałki wołowinę. Zarumień mięso z każdej strony. Zawartość patelni posyp pieprzem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Całość mieszaj i pozostaw na średnim ogniu 2-3 minuty. Następnie patelnię zalej piwem, zmniejsz ogień  i duś przez ok 2 h. Gulasz podawaj z kluskami na parze oraz buraczkami wiórkami.