Grochówka na żeberkach
Przepis na:
Grochówka na żeberkach
Składniki przepisu:
  • 400 g żeberek
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 szkl. grochu żółtego Marysia
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki koperku
  • 1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Groch przesyp do miski, zalej wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze części. Pokrojone żeberka przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku.

Garnek postaw na małym ogniu. Gdy wywar zacznie wrzeć, za pomocą sitka zbierz szumowiny. Ziemniaki i marchew obierz ze skórki, a następnie pokrój w grubą kostkę. Do gotującego się wywaru dodaj warzywa oraz groch.

Gotuj na małym ogniu przez 50 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Grochówkę podawaj z posiekanym koperkiem.