Przepis na:
Grill wegetariański
Składniki przepisu:
  • 3 papryki zielone
  • Oliwa z oliwek
  • 1 papryka żółta
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • Wędzona ostra papryka
  • Oregano suszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Pół łyżeczki curry
  • 300 g sera bryndza
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Pieprz czarny
  • 6 dużych pieczarek np. portobello
  • 1 opakowanie sera feta
  • Płatki chilli
  • Świeży tymianek
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Papryka faszerowana bryndzą z rozmarynem

Papryki kroimy na pół, wykrawamy środki i wypełniamy bryndzą. Polewamy sporą ilością oliwy i posypujemy posiekanym rozmarynem oraz pieprzem. Grillujemy ok 20 min, aż papryki się zarumienią.

Pieczarki faszerowane fetą z płatkami chilli

Pieczarki oczyszczamy, wykrawamy nóżki i wypełniamy główki fetą. Wierzch posypujemy tymiankiem, płatkami chilli i polewamy oliwą. Grillujemy 15-20 min, aż pieczarki się zarumienią.

Wege szaszłyki z serem halloumi

Drewniane patyczki namaczamy w wodzie, dzięki czemu nie przypalą się na ruszcie. Paprykę, bakłażana, cukinię oraz halloumi kroimy na spore kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie warzywa i ser polewamy obficie oliwą i posypujemy wędzoną papryką i oregano. Warzywa i ser nabijamy na patyczki na zmianę, grillujemy aż warzywa zmiękną.

Sos do szaszłyków:

W miseczce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek oraz curry. Sos podajemy do szaszłyków.