Gołąbki na ostro z kaszą bulgur (4 porcje)
Przepis na:
Gołąbki na ostro z kaszą bulgur (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 150 g ugotowanej kaszy bulgur Marysia
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
  • 100 g śmietany 18% Mleczna Polana
  • olej słonecznikowy Marysia
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 szt. kapusty szpiczastej
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • sól
  • 500 g przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 2 szt. cebuli
  • 200 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, po zeszkleniu wyjmij połowę (do farszu), a do reszty dodaj posiekany czosnek i krótko przesmaż. Dodaj pokrojone chili bez pestek, zalej bulionem i pomidorami, dodaj cukier i oregano i gotuj około 20 min.

Do mięsa dodaj przesmażoną cebulę, posiekaną natkę, jajko i sól i dokładnie połącz. Z kapusty wytnij głąb. Zagotuj garnek z wodą i włóż podzielone liście kapusty na około 2 min, wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Farsz zawiń w liście kapusty odcinając z nich grubsze części łodyg, przełóż do garnka z sosem i zapiecz w piecu około 20 – 30 min w temp. 160oC.