@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Flambirowany banan z migdałami
Przepis na:
Flambirowany banan z migdałami
Składniki przepisu:
  • 4 banany
  • garść sezonowych drobnych owoców
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 50 g masła ekstra Mleczna Polana
  • 100 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
  • 1 garść migdałów w płatkach Bacalis
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych Royal Gusto Ginger Bite
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Czekoladę gorzką połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Blaszaną miskę napełnij kruszonym lodem. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadź równomiernie po powierzchni lodu i odstaw do zastygnięcia.

Banany obierz ze skórki, odetnij końcówki. Cukier rozsyp równomiernie na patelni. Patelnię ustaw na małym ogniu. Gdy cukier zacznie się karmelizować, połóż na niego banany i rozsyp migdały w płatkach. Zmniejsz płomień. Wlej na patelnię rum i podpal palnikiem lub zapalniczką. Gdy płomień zgaśnie, dodaj na patelnię masło. Okrężnymi ruchami zamieszaj sos na patelni.

Flambirowane banany podawaj z lodami waniliowymi i dekoracją z czekolady. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi listkami mięty i sezonowymi owocami.