Boczniaki opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchew, pietruszkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę i boczniaki. Zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy, paprykę słodką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Zamieszaj zupę, dodaj majeranek, zagotuj i zestaw z ognia. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Flaczki z boczniaków podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.