Flaczki z boczniaków
Przepis na:
Flaczki z boczniaków
Składniki przepisu:
  • 700 g boczniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 1 liść laurowy Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 700 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Boczniaki opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchew, pietruszkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę i boczniaki. Zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy, paprykę słodką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Zamieszaj zupę, dodaj majeranek, zagotuj i zestaw z ognia. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Flaczki z boczniaków podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.