Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią cukinię. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Gotową cukinię wystudź, w razie potrzeby odciśnij nadmiar wody. Mięso z indyka przełóż do miski, dodaj do niego cukinię. Dopraw do smaku solą i pieprzem i za pomocą wilgotnej dłoni wyrób na gładką masę. Uformuj 4 kotlety i skrop je 2 łyżkami oliwy.
Rozgrzej patelnię i połóż na nią kotlety. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe burgery przełóż na talerz. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski przełóż ryż. Dodaj do niego cebulę, pomidora, kawałki serka brie, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę oliwy.
Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż przełóż na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż ser zacznie się topić. Burgery podawaj z sałatką z ryżu. Danie udekoruj płatkami migdałów oraz listkami natki pietruszki i bazylii.