Fit burgery
Przepis na:
Fit burgery
Składniki przepisu:
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 100 g ryżu basmati Marysia
  • 1 opakowanie serka brie Mleczna Polana
  • ½ cukinii
  • 1 pomidor
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ cytryny
  • garść listków natki pietruszki
  • garść listków bazylii
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią cukinię. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Gotową cukinię wystudź, w razie potrzeby odciśnij nadmiar wody. Mięso z indyka przełóż do miski, dodaj do niego cukinię. Dopraw do smaku solą i pieprzem i za pomocą wilgotnej dłoni wyrób na gładką masę. Uformuj 4 kotlety i skrop je 2 łyżkami oliwy.

Rozgrzej patelnię i połóż na nią kotlety. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe burgery przełóż na talerz. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski przełóż ryż. Dodaj do niego cebulę, pomidora, kawałki serka brie, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę oliwy.

Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż przełóż na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż ser zacznie się topić. Burgery podawaj z sałatką z ryżu. Danie udekoruj płatkami migdałów oraz listkami natki pietruszki i bazylii.