@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Filet z kurczaka w cieście
Przepis na:
Filet z kurczaka w cieście
Składniki przepisu:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki majnonezu wytwornego Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka czarnuszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 8 plastrów boczku surowego, wędzonego Rzeźnik Szymon
  • 2 arkusze ciasta francuskiego Go tove
  • 8 plastrów sera gouda Mleczna Polana
  • 1 łyżka mleka 1,5% UHT Mleczna Polana
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i przekrój na pół. Na każdym  płacie ciasta zostaw miejsce po środku, a boki natnij w równoległe paski (około 1 cm). Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie zawiń w plastry boczku. Na cieście francuskim ułóż plaster sera, filet z kurczaka w boczku. Zaczynając od góry zawijaj paski ciasta na przemian do środka. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp czarnuszką.

Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut.

Dip:

W misce wymieszaj sok z połówki cytryny, szczyptę soli i pieprzu, konfiturę z wiśni, majonez oraz jogurt.

Upieczony filet podawaj z dipem wiśniowym.