Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Posiekaj suszone pomidory. W miseczce wymieszaj szpinak, siekane suszone pomidory oraz starty żółty ser. Nie doprawiaj farszu do smaku.
Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy filet natnij ostrym nożem od góry, tak aby powstała kieszeń.
Nafaszeruj piersi farszem i natrzyj z wierzchu oliwą. Usmaż na patelni, z każdej strony po około 1 minuty.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dolej 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Na patelnię wyłóż nafaszerowane piersi i duś pod przykryciem przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmij piersi i wlej śmietankę. Zredukuj sos o połowę. Gotowy sos przecedź przez sitko.
Faszerowane piersi podawaj polane sosem z ryżem.