@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Filet z kurczaka faszerowany (4 porcje)
Przepis na:
Filet z kurczaka faszerowany (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 640 g filetu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu Marysia
  • 4 kawałki pomidorów suszonych Zaczarowany Ogród
  • 80 g szpinaku Zaczarowany Ogród
  • 50 g startego sera żółtego
  • 100 g śmietanki 30% Mleczna Polana
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy Phylosophie
  • 1 cebula
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Posiekaj suszone pomidory. W miseczce wymieszaj szpinak, siekane suszone pomidory oraz starty żółty ser. Nie doprawiaj farszu do smaku.

Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy filet natnij ostrym nożem od góry, tak aby powstała kieszeń.

Nafaszeruj piersi farszem i natrzyj z wierzchu oliwą. Usmaż na patelni, z każdej strony po około 1 minuty.

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Przygotuj sos. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dolej 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Na patelnię wyłóż nafaszerowane piersi i duś pod przykryciem przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmij piersi i wlej śmietankę. Zredukuj sos o połowę. Gotowy sos przecedź przez sitko.

Faszerowane piersi podawaj polane sosem z ryżem.