Faszerowany bakłażan
Przepis na:
Faszerowany bakłażan
Składniki przepisu:
  • 2 bakłażany
  • świeży rozmaryn, kumin, gałka muszkatołowa
  • masło (opcjonalnie do smarowania blachy)
  • papier do pieczenia Marysia
  • pomidory całe pasta la vista
  • 500 g mielonej wołowiny
  • kasza bulgur Marysia (ugotowanej 100 g)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • oliwa Philosophie
  • przyprawy: curry, słodka papryka słodka, sól, tymianek Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Podziel bakłażany na pół, wydrąż środek. Pokrój miąższ z bakłażana w kostkę, Przesmaż go na oliwie. Dodaj pokrojoną szalotkę. Następnie dodaj mięso, pomidory z puszki i przyprawy i czosnek.

Przesmaż ok 5 min. Dodaj kukurydzę i ugotowaną wcześniej kaszę bulgur. Na koniec dodaj nieco soli.

Farsz przełóż na wydrążone połówki bakłażanów. Piecz bakłażany 20 – 25 min w temp. 200 stopni C.