Falafel z hummusem i pitą (4 porcje)
Przepis na:
Falafel z hummusem i pitą (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 200 g ciecierzycy
  • olej słonecznikowy Marysia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty Tahini
  • 4 szt pity
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanej papryczki chili zielonej
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki migdałów Bacalis
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczytpa soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc. Następnie opłucz i przełóż do miksera i zmiel na gładką masę. Dodaj migdały, posiekany czosnek, sodę, posiekaną natkę i przyprawy, dopraw solą i wymieszaj. Uformuj kulki średniej wielkości i smaż w sporej ilości tłuszczu (do połowy wysokości kulek) do brązowego koloru, następnie odwróć i smaż z drugiej strony.

Ciecierzycę wraz z wodą z puszki zmiel z tahini, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sól i jogurt i zamieszaj. Nałóż na talerz i na wierzch połóż falafel. Posyp posiekaną miętą i chili i  podaj z pitą.