Przepis na:
Drożdżówka ze śliwkami
Składniki przepisu:
  • 25 świeżych drożdży Marysia
  • 100 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
  • 50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 2 jajka M z wolnego wybiegu Marysia
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g mąki luksusowej Marysia
  • 300 g śliwek
  • 4 łyżki płatków migdałowych Bacalisa
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem. Gdy drożdże zaczną pracować, przełóż je do misy miksera. Następnie dodaj rozpuszczone masło, ciepłe mleko, mąkę i jajka.

Ciasto wyrób w mikserze, a następnie przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie przełóż wyrośnięte ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ciasta układaj połówki śliwek. Wierzch posyp płatkami migdałów.

Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160oC i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasto wystudź. Podawaj posypane cukrem pudrem.