Przepis na:
Domowy gyros
Składniki przepisu:
  • 0,5 kg mięsa z uda indyka bez kości i bez skóry
  • Sos tysiąc wysp Na Szlaku Smaku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa Na Szlaku Smaku
  • Szczypta ostrej papryka Na Szlaku Smaku
  • Szczypta curry Na Szlaku Smaku
  • 1 opakowanie gotowych tortill
  • Olej rzepakowy Marysia
  • Sól
  • (opcjonalnie filet z piersi indyka)
  • 1 papryka czerwona (możecie użyć również żółtej i zielonej)
  • 2-3 papryczki pepperoni Zaczarowany Ogród
  • 3-4 Pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 główka sałaty lodowej
  • Sos czosnkowy Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Udo marynujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na min. 2 godziny w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na 1,5-2 godziny do piekarnika.

Kroimy warzywa. Paprykę czerwoną oraz ogórki w paski (nie wykorzystujemy środka ogórka), papryczki pepperoni oraz pomidory w plasterki, cebulę w piórka, sałatę szatkujemy na drobne paski. Udo wyciągnięte z piekarnika kroimy w plastry, wrzucamy na gorącą, suchą patelnię i podsmażamy. Na patelni doprawiamy jeszcze szczyptą przyprawy do gyrosa. 

Zwijamy tortillę. Na placku układamy sałatę lodową, paski papryki, plasterki pepperoni, pomidora i cebuli. Następnie nakładamy porcję mięsą i dodajemy ulubione sosy. Zwijamy pamiętając o tym, by boki zakładać do środka. Podajemy na ciepło lub na zimno, dekorując kawałkami sałaty lodowej oraz warzyw.