Przepis na:
Domowe ptasie mleczko
Składniki przepisu:
  • 400 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 500 ml śmietanki 36% UHT Mleczna Polana
  • 1 torebka galaretki cytrynowej Fruktonada
  • 1 torebka galaretki truskawkowej Fruktonada
  • 100 g malin
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Galaretki rozpuść w osobnych naczyniach, w 250 ml wrzątku. Następnie przelej je do prostokątnych pojemniczków i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowe galaretki pokrój w dużą kostkę.

Schłodzoną śmietankę ubij delikatnie z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Przestudzoną żelatynę wlej do masy i dokładnie wymieszaj.

Do pucharków nakładaj na przemian masę i pokrojone galaretki. Deser schłódź w lodówce przez 20-30 minut. Ptasie mleczko podawaj udekorowane świeżymi malinami i gałązkami mięty.