Czeska zupa czosnkowa
Przepis na:
Czeska zupa czosnkowa
Składniki przepisu:
  • 1 cebula
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera edamskiego żółtego Mleczna Polana
  • 8 kromek pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie wlej do garnka bulion, zagotuj i zestaw z ognia. Zupę dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.

Z kromek pieczywa tostowego wykrój skórki, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pieczywo na złoty kolor. 

Plastry szynki pokrój w cienkie paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj. Zupę czosnkową podawaj z szynką, grzankami, drobno posiekanym serem żółtym i szczypiorkiem.