Ciasto marchewkowe z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
Przepis na:
Ciasto marchewkowe z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
Składniki przepisu:
  • 250 g mąki tortowej Marysia
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki Zaczarowany Ogród
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego Na Szlaku Smaku
  • 3 jajka
  • 250 g brązowego cukru
  • 120 g oleju słonecznikowego Marysia
  • 220 g startej marchwi
  • 130 g maślanki Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij ze zbędnego soku.

Cukier utrzyj z olejem, dodaj maślankę, następnie jajka i ubijaj. Mąkę przesiej i połącz z solą i cynamonem. Marchewkę połącz z mąką (około 1/3 mąki). Do pozostałej mąki dodaj proszek do pieczenia i powoli dodaj wszystko do masy. Na koniec dodaj odciśniętą marchew i delikatnie połącz. Wylej do formy keksówki i piecz w temperaturze 160 °C przez około 40 minut.

Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem i delikatnie zapieczone ( palnikiem lub pod górną grzałką w piecu). Podaj z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki.