Przepis na:
Ciasto kruche z porzeczką
Składniki przepisu:
  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Marysia
  • sól
  • 4 jajka L Marysia
  • 150 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
  • 2 szklanki mąki luksusowej Marysia
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 torebka budyniu waniliowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj do niej 1/3 szklanki cukru oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostki. Za pomocą widelca rozgnieć masło i połącz z mąką. Dodaj 4 żółtka oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto. Zagniecione ciasto uformuj w kształt wałka, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na godzinę.

Przygotuj kwadratową foremkę. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj połowę ciasta na tarce o grubych oczkach do foremki. Wiórki ciasta rozłóż równomiernie na dnie blaszki. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC  i piecz około 10 minut. Zapieczony spód wystudź.

W misie miksera zmiksuj białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru. Do ubitych białek dodawaj stopniowo budyń oraz olej. Ubijaj na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Budyniową piankę przełóż na kruchy spód. Na piankę wyłóż czerwoną porzeczkę i zetrzyj równomiernie drugą porcję ciasta. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz w 180oC przez około 20 minut. Gotowe ciasto wystudź i podawaj posypane cukrem pudrem. Cukier puder możesz karmelizować za pomocą palnika.