Churros
Przepis na:
Churros
Składniki przepisu:
  • 50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 l oleju rzepakowego Marysia
  • sól, szczypta
  • 250 ml mleka 3,2 % Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
  • 2 jajka L Marysia
  • 190 g mąki luksusowej Marysia
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
  • 50 g mlecznej czekolady Choco Charlie
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Masło przełóż do rondla, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj sól, cukier oraz mąkę. Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj mieszaninę przez około 2 minuty, aż powstanie sprężysta i odchodząca od brzegów rondla masa.

Gotowe ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie wbij jajka i zmiksuj dokładnie. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Olej przelej do garnka i rozgrzej do temperatury 180oC. Zmniejsz ogień i wyciskaj na tłuszcz 10 cm kawałki ciasta. Końce ciasta odcinaj nożyczkami lub nożem.

Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe churros wyłów łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Śmietankę podgrzej w rondelku i dodaj do niej połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do miseczki. Churros podawaj posypane cukrem pudrem z sosem czekoladowym.