Chruściki
Przepis na:
Chruściki
Składniki przepisu:
  • 250 g mąki luksusowej Marysia
  • 1 jajko M Marysia
  • 3 żółtka z jaj M Marysia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
  • 1 łyżka octu Na Szlaku Smaku
  • 1 l oleju rzepakowego Marysia
  • sól, szczypta
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajko i żółtka przełóż do miski i ubij z łyżką cukru pudru na puszystą masę.  Do osobnej miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Ubite jajka przelej do miski z mąką. Następnie dodaj ocet, wymieszaj składniki i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie zagniataj ciasto, składaj je na pół i ponownie zagniataj. Czynność powtórz kilkakrotnie. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne. Ciasto podziel na dwie porcje i wałkuj cienko na blacie oprószonym mąką. Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na cienkie paski, a następnie przekrój je po skosie tak, aby otrzymać kształt rombu. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta. 

W dużym garnku rozgrzej olej do 180oC. Kładź porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe chruściki podawaj posypane cukrem pudrem.