Jajko i żółtka przełóż do miski i ubij z łyżką cukru pudru na puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Ubite jajka przelej do miski z mąką. Następnie dodaj ocet, wymieszaj składniki i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zagniataj ciasto, składaj je na pół i ponownie zagniataj. Czynność powtórz kilkakrotnie. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne. Ciasto podziel na dwie porcje i wałkuj cienko na blacie oprószonym mąką. Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na cienkie paski, a następnie przekrój je po skosie tak, aby otrzymać kształt rombu. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta.
W dużym garnku rozgrzej olej do 180oC. Kładź porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe chruściki podawaj posypane cukrem pudrem.