Przepis na:
Chrupiący kalafior z sosem
Składniki przepisu:
  • 1 kalafior
  • 0,5 l oleju rzepakowego Marysia
  • pieprz Na szlaku Smaku
  • sól
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1/4 pęczka koperku
  • 3/4 szkl. płatków kukurydzianych Mleczna Polana
  • 4 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 100 ml mleka 3,2% UHT Mleczna Polana
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 1 jajko M Marysia
  • 3/4 szkl. płatków migdałowych Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kalafiora opłucz i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i blanszuj w niej kalafiora przez 2 minuty. Jajko wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, dodaj płatki kukurydziane i płatki migdałowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180oC.

Maczaj kalafiora w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażony kalafior odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmażonego kalafiora podawaj z sosem jogurtowym.