Chowder z kukurydzy
Przepis na:
Chowder z kukurydzy
Składniki przepisu:
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 3 ziemniaki
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
  • 2 garści kukurydzianych nachosów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Odłóż do dekoracji 4 łyżki kukurydzy. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę.

Smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie dodaj ziemniaki, kukurydzę i ostrą paprykę. Zamieszaj warzywa, smaż przez 4 minuty, a następnie zalej je bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę, zagotuj i zestaw z ognia. Chowder kukurydziany podawaj z nachosami, ziarenkami kukurydzy i świeżo posiekanym szczypiorkiem.