Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Odłóż do dekoracji 4 łyżki kukurydzy. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę.
Smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie dodaj ziemniaki, kukurydzę i ostrą paprykę. Zamieszaj warzywa, smaż przez 4 minuty, a następnie zalej je bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę, zagotuj i zestaw z ognia. Chowder kukurydziany podawaj z nachosami, ziarenkami kukurydzy i świeżo posiekanym szczypiorkiem.