Przepis na:
Chłodnik ze szpinakiem
Składniki przepisu:
  • 200 ml maślanki Mleczna Polana
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • pieprz Na szlaku Smaku
  • sól
  • 400 g kefiru Mleczna Polana
  • 1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
  • 4 jajka M Marysia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Czosnek obierz i posiekaj w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło i krótko przesmaż na nim czosnek. Następnie dodaj liście szpinaku i smaż około 2 minut. Do usmażonego szpinaku wlej bulion, doprowadź do wrzenia i zestaw garnek z ognia. Lekko wystudź bulion. Do wystudzonego wywaru wlej kefir i maślankę, dokładnie wymieszaj.

Posiekaj drobno szczypiorek i koperek następnie dodaj do chłodnika. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodnik podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i jajkami ugotowanymi na twardo.