Przepis na:
Chłodnik litewski
Składniki przepisu:
  • 0,5 l kefiru lub zsiadłego mleka Mleczna Polana
  • 1 łyżka octu Na Szlaku Smaku
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
  • sól, do smaku
  • 1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
  • 4 jajka M Marysia
  • 2 pęczki botwinki
  • 3 ogórki gruntowe
  • 4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 300 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Botwinkę wypłucz, posiekaj drobno liście i łodygi. Buraczki obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Masło rozpuść w garnku, wrzuć na nie buraczki i smaż przez 2-3 minuty. Do podsmażonych buraczków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bulion. Gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut. Po tym czasie dodaj posiekane łodygi i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec dodaj posiekane liście botwinki i ocet. Zamieszaj dokładnie i odstaw wywar do przestudzenia.

Ogórki obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do wystudzonego wywaru dodaj posiekanego ogórka, szczypiorek i koperek. Następnie wlej kefir, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.