Przepis na:
Chleb pszenno-żytni
Składniki przepisu:
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 275 ml ciepłej, nie gorącej wody
  • 200g mąki pszennej 480
  • 200g mąki pszennej 1850
  • 100g mąki żytniej 2000
  • 1 łyżka soli
  • Naczynie żaroodporne w przykryciem
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem łyżki cukru oraz 2 łyżek mąki. Mieszamy do momentu, w którym na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do zaczynu dodajemy po kolei: mąkę pszenną tortową, pszenną razową oraz razową. Uzupełniamy pozostałą ilością wody 250 ml wody. Wyrabiamy do wstępnego połączenia składników i dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Wyrabiamy kolejne kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Umieszczamy w misce oraz przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12-14 godzin.

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Naczynie żaroodporne podsypujemy mąką. Następnie delikatnie przekładamy do niego ciasto, formujemy w naczyniu w kształt chlebka i nacinamy z góry tworząc wzór.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez30 minut pod przykryciem, a następnie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.