Przepis na:
Bigos z cukinii
Składniki przepisu:
  • 300 G BOCZKU RZEŹNIK SZYMON
  • 1 LIŚĆ LAUROWY NA SZLAKU SMAKU
  • 2 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO NA SZLAKU SMAKU
  • SÓL, DO SMAKU
  • PIEPRZ, DO SMAKU
  • 1 CEBULA
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
  • 1 MARCHEWKA
  • 3 CUKINIE
  • 2 GAŁĄZKI BAZYLII
  • 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH ZACZAROWANY OGRÓD
  • 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO ZACZAROWANY OGRÓD
  • 2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinie opłucz, przekrój na połówki i za pomocą łyżki wydrąż pestki. Miąższ ze skórką pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego boczek pokrojony w kostkę. Smaż boczek przez 4-5 minut, a następnie dodaj do niego posiekaną cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaj cukinię, zamieszaj zawartość rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Gotowy bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Bigos z cukinii podawaj siekanymi listkami bazylii.