Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinie opłucz, przekrój na połówki i za pomocą łyżki wydrąż pestki. Miąższ ze skórką pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego boczek pokrojony w kostkę. Smaż boczek przez 4-5 minut, a następnie dodaj do niego posiekaną cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaj cukinię, zamieszaj zawartość rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Gotowy bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Bigos z cukinii podawaj siekanymi listkami bazylii.