Beza z mascarpone i owocami
Przepis na:
Beza z mascarpone i owocami
Składniki przepisu:
  • 4 jajka M Marysia
  • 250 g mascarpone
  • 220 g cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marysia
  • 1 łyżeczka octu Na Szlaku Smaku
  • 300 g drobnych owoców
  • 1 arkusz papieru do pieczenia Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajka rozbij, dokładnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodaj partiami cukier. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj.

Na papierze do pieczenia odrysuj koło, a następnie odwróć papier i wyłóż nim blaszkę.

Ubitą pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ładnie uformuj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 100oC i susz przez 2,5 godziny. Gotową bezę wystudź.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj.

Gotowy krem nałóż równomiernie na wierzch bezy. Deser udekoruj świeżymi owocami.