Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Warzywa wraz z czosnkiem przełóż do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i przelej go z powrotem do garnka.
Botwinkę opłucz, posiekaj łodygi i liście. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do wywaru wlej sok z buraka, sok z cytryny i starte warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekaną botwinkę oraz majeranek. Śmietanę rozprowadź w miseczce z niewielką ilością wywaru i przelej ją do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.