Barszcz zabielany
Przepis na:
Barszcz zabielany
Składniki przepisu:
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 200 ml soku z buraka
  • 100 ml śmietany UHT 18% Mleczna Polana
  • 4 jajka L Marysia
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/8 kapusty
  • ½ główki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Warzywa wraz z czosnkiem przełóż do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i przelej go z powrotem do garnka.

Botwinkę opłucz, posiekaj łodygi i liście. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do wywaru wlej sok z buraka, sok z cytryny i starte warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie dodaj posiekaną botwinkę oraz majeranek. Śmietanę rozprowadź w miseczce z niewielką ilością wywaru i przelej ją do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.