Przepis na:
Barszcz ukraiński
Składniki przepisu:
  • 2 BURAKI
  • 1 PUSZKA FASOLI KONSERWOWEJ ZACZAROWANY OGRÓD
  • 100 ML SOKU Z BURAKA
  • 100 ML ŚMIETANKI 18% UHT MLECZNA POLANA
  • 4 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 18% MLECZNA POLANA
  • 2 ŁYŻKI MASŁA EKSTRA 82% MLECZNA POLANA
  • 800 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 2 LIŚCIE LAUROWE NA SZLAKU SMAKU
  • 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO NA SZLAKU SMAKU
  • SÓL, DO SMAKU
  • PIEPRZ, DO SMAKU
  • 1 CEBULA
  • 1 MARCHEW
  • 1 PIETRUSZKA
  • 3 ZIEMNIAKI
  • ¼ GŁÓWKI KAPUSTY
  • ½ CYTRYNY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
  • 4 GAŁĄZKI NATKI PIETRUSZKI
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Warzywa opłucz i obierz ze skórki. Buraczki i ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchew i pietruszkę pokrój w plasterki. Z kapusty wykrój głąb, a liście drobno poszatkuj. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną cebulę. Smaż 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 3-4 minuty. Warzywa zalej bulionem. Dodaj buraczki, fasolę konserwową, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Po tym czasie wlej do garnka sok z buraka i sok wyciśnięty z cytryny. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i przelej ją do garnka. Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Barszcz podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo posiekaną natką pietruszki.