Warzywa opłucz i obierz ze skórki. Buraczki i ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchew i pietruszkę pokrój w plasterki. Z kapusty wykrój głąb, a liście drobno poszatkuj. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną cebulę. Smaż 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 3-4 minuty. Warzywa zalej bulionem. Dodaj buraczki, fasolę konserwową, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie wlej do garnka sok z buraka i sok wyciśnięty z cytryny. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i przelej ją do garnka. Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Barszcz podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo posiekaną natką pietruszki.