Babka piaskowa z lukrem
Przepis na:
Babka piaskowa z lukrem
Składniki przepisu:
  • 200 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 4 jajka L Marysia
  • ½ cytryny
  • 1 szkl. cukru
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 szkl. mąki tortowej Marysia
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej Marysia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik rozgrzej do 170oC. Masło rozpuść w rondlu i przestudź. Foremkę z kominem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Następnie nie przerywając ubijania, cienką strużką wlej przestudzone masło. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy. Gotową masę przelej do foremki. Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka.

Gotową babkę przestudź i wyjmij z foremki. Wyciśnij sok z cytryny i przelej go do miski. Do miski dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Gotowym lukrem udekoruj babkę.