Ananas w cieście z migdałami (4 porcje)
Przepis na:
Ananas w cieście z migdałami (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • Ananas w plastrach Zaczarowany Ogród, 1 puszka/500 g
  • Mąka tortowa Marysia, 1 ½ szklanki/180 g
  • Jajko, 1 sztuka/60
  • Migdały Bacalis, 100 g
  • Piwo jasne Krafter, 1 szklanka/200 g
  • Miód lipowy Zaczarowany Ogród, 4 łyżki/100 g
  • Proszek do pieczenia Marysia, 1 łyżeczka/4 g
  • Cukier puder, 1 łyżka/10 g
  • Olej rzepakowy Marysia, 0,5 l
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

W rondlu rozgrzej olej. Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem, piwem i szczyptą soli. Do ciasta dodaj posiekane migdały. Całość dokładnie wymieszaj.

Wyjmij plastry ananasa z puszki. Papierowym ręcznikiem odsącz nadmiar syropu.

Sprawdź czy olej jest dostatecznie rozgrzany. W tym celu upuść odrobinę ciasta na rozgrzany olej. Jeżeli olej ma odpowiednią temperaturę, ciasto będzie pływać.

Maczaj kawałki ananasa w cieście i za pomocą szczypiec kładź na rozgrzany olej.

Smaż z obu stron po 1 minucie. Usmażonego ananasa układaj na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Ananas w cieście podawaj polany miodem i oprószony cukrem pudrem.