Przepis na:
Crème brûlée
Składniki przepisu:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30% Mleczna Polana
  • 5-6 żółtek jak Marysia
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 1 laskiej wanilii
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych Zaczarowany Ogród
  • 300 g cukru
  • Świeże owoce i listki mięty do dekoracji
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

1. W rondelku podgrzewamy mrożone lub świeże owoce, które zasypujemy cukrem.

2. Oddzielone od białek żółtka ubijamy (jak na kogel-mogel) z czterema łyżkami cukru oraz pestkami wanilii. Do ubitych żółtek wlewamy zimną śmietankę i dokładnie mieszamy, a następnie stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy do uzyskania masy o gęstości budyniu.

3. Dno miseczek wykładamy owocami, na które wylewamy, delikatnie przestudzoną, masę. Wstawiamy do lodówki na minimum 2h.

4. Schłodzony crème brûlée posypujemy cukrem, a następnie równomiernie opalamy palnikiem. Serwujemy podany ze świeżymi owocami oraz miętą.