Creme brulee
Przepis na:
Creme brulee
Składniki przepisu:
  • 400 ml śmietanki UHT 36% Mleczna Polana
  • 4 żółtka z jaj L Marysia
  • 4 gałązki mięty
  • 1 laska wanilii
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g białej czekolady Choco Charlie
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik nagrzej do 110oC. Śmietankę przelej do rondla, dodaj do niej przekrojona laskę wanilii. Doprowadź śmietankę do wrzenia, zestaw z ognia i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj połamaną na kosteczki białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Wyjmij z rondelka laskę wanilii.

W miseczce ubij żółtka z cukrem. Do ubitych żółtek stopniowo wlewaj śmietankę. Masę przelej do foremek, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 35-40 minut w kąpieli wodnej. Gotowy creme brulee wyjmij  z piekarnika i przestudź.

Przed podaniem posyp wierzch cukrem trzcinowym i za pomocą palnika gazowego skarmelizuj go. Deser podawaj z listkami mięty.