Szarlotka
Przepis na:
Szarlotka
z lodami
Składniki przepisu:
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • lody waniliowe
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 kg soczystych jabłek
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. W misce wymieszać mąkę z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do nich sok jabłkowy, łyżeczkę cynamonu i cukier waniliowy.
  3. Szczelną tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać połowę suchych składników. Ułożyć na nich jabłka. Na jabłka wysypać drugą część masy na ciasto.
  4. Kostkę margaryny utrzeć na wiórki i ułożyć na wierzchu ciasta.
  5. Ciasto piec około 60 minut w pierniku rozgrzanym do 180 stopni.
  6. Studzić w foremce, wyjąć po wystudzeniu.
  7. Kroić w kawałki i podawać z kulką lodów.