@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Zupa z leśnych
grzybków
Składniki:
  • 200 g grzybów suszonych
  • makaron gniazda
  • 1 paczka włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 litry wody
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Grzyby suszone zalać 2 litrami wrzątku, przykryć pokrywką i odstawić na noc, żeby nasiąkły.
  2. Włoszczyznę obrać, cebulę przekroić na pół i podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do garnka, dodać 3 litry wody, przyprawy, doprawić solą, pieprzem i gotować przez 1½ godziny. Warzywa wyjąć, wlać do wywaru grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  3. Zupę z grzybami gotować, przez co najmniej godzinę. Grzyby odłowić, pokroić na małe kawałki i włożyć ponownie do zupy.
  4. Przed podaniem spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem jajecznym.