Z mięsa wołowego usunąć żyłki. Pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oliwy. Gdy mięso się lekko przyrumieni i włókna się zamkną, przełożyć mięso do garnka.
Obraną włoszczyznę oraz podsmażoną cebulę dodać do mięsa, dolać 3 litry wody, sól, czarny pieprz i gotować 60-70 minut, aż mięso zmięknie.
Paprykę pokroić w kostkę. Wyjąć z garnka włoszczyznę i pokroić w kostkę. Do garnka z mięsem dodać pokrojoną paprykę, paprykę w proszku, majeranek, czosnek i gotować około 20 minut. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować z niewielką ilością wody.
Do zupy dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały oraz koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.