@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Zupa cytrynowa
z kaszą jaglaną i kurczakiem
Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • listki świeżej melisy i płatki migdałowe do podania
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 3 cytryny
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli i pieprzu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko.
  2. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy przez 30 min.
  3. Zupę przecedzamy i zaprawiamy śmietaną zmieszaną z żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn i skórką startą z jednej z nich. Nie gotujemy.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę podajemy z kaszą jaglaną i kawałkami kurczaka, udekorowaną listkami melisy i płatkami migdałowymi.