@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Zupa
chrzanowa
Składniki:
  • 200 g białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • pieprz i sól
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 2 litry wody
  • 2 cebule
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 butelka zakwasu lub 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 300 ml soku z ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki łagodnego chrzanu
  • 5 grzybów suszonych
  • 5 jajek
  • ziele angielskie
  • szczypta majeranku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotować 2 litry wody, dodać kiełbasę, pokruszone suszone grzyby, posiekaną w drobną kostkę cebulę, listek laurowy, majeranek, ziele, sól i pieprz. 
  2. Po około 20 minutach wyłowić kiełbasę, dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Następnie do garnka dolać zakwas, dodać chrzan i gotować przez kolejne 10 minut. Wyłączyć i dodać śmietanę.
  3. Obrać kiełbasę z osłonki i pokroić w plastry. Dodać do zupy i wymieszać. Doprawić zupę chrzanową odpowiednią ilością soli, pieprzu i majeranku. Jajko ugotowane na twardo włożyć bezpośrednio na talerz.