@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Wieprzowe żeberka
z żurawinową glazurą
Składniki:
  • 800 g żeberek
  • 4 łyżki miodu
  • 300 ml żurawiny do mięs
  • 2 pomarańcze
  • sól do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na małe kawałki z kostką. Oprószyć solą.
  2. W misce wymieszać miód z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dodać 2/3 żurawiny i wymieszać. W marynacie obtoczyć żeberka i pozostawić w lodówce minimum na godzinę a najlepiej na noc.
  3. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wlać marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut. W czasie pieczenia żeberka trzeba odwrócić. Przed podaniem posmarować je pozostałą częścią żurawiny.