@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Weekendowa
tarta z bekonem
Składniki:

    Nadzienie

    • 200 g fety
    • 150-200 g boczku
    • 5 jajek
    • 4 cebulki dymki
    • 500 ml gęstej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Składniki

    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g żółtego sera
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie:
    1. Mąkę wymieszać z jajkiem, masłem i solą. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.
    2. Ulepić kulkę, owinąć szczelnie folią i odłożyć ciasto do odpoczęcia przez 3 minuty w lodówce. Ciastem wylepić formę do pieczenia. Ponakłuwać spód w wielu miejscach widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
    3. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, pokrojonym boczkiem, rozdrobnioną dymką, startym serem żółtym i fetą. Doprawić pieprzem i delikatnie solą.
    4. Ciasto wyjąć z piekarnika, wlać masę i wstawić ponownie do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze około 200 stopni na środkowej półce w piekarniku. Tartę podawać ciepłą, letnią lub zimną.