Szybkie kotleciki
Przepis na:
Szybkie kotleciki
z kurczaka
Składniki przepisu:
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 50 g cheddara lub innego pikantnego sera
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 50 g masła
  • sól
  • mąka
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Piersi z kurczaka docisnąć dłonią do deski do krojenia i przekroić wzdłuż na dwa lub trzy plastry. Powstaną cienkie kotleciki. Na talerzu ułożyć płaty piersi, posypać je solą i sowicie obłożyć pociętymi listkami rozmarynu.
  2. Na każdym kotleciku ułożyć plasterek sera i przykryć plastrem delikatnie oddzielonej szynki. Docisnąć szynkę do piersi z kurczaka tak, aby dość ścisło przylegała. 
  3. Na patelni rozpuścić masło. Kotleciki delikatnie obtoczyć w mące i smażyć szynką do góry. Po kilku minutach odwrócić i smażyć dalej do momentu, aż mięso będzie ścięte i gotowe do jedzenia. 
  4. Po nałożeniu na talerz, kotleciki polać odrobiną masła z sokami z mięsa, szynki suszonej i ostrego sera.