@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Szaszłyki
z karkówki
Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • natka pietruszki
  • sos pomidorowy
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Karkówkę umyj, osusz, pokrój na około pięciocentymetrowe kawałki, a następnie przypraw solą i pieprzem.
  2. Pokrojone mięso nadziej na patyczki (najlepiej po 6 kostek).
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż szaszłyki po kilka minut z każdej strony. 
  4. Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 10 minut. 
  5. W międzyczasie pokrój w plastry paprykę. Dodaj ją do szaszłyków i piecz z mięsem przez chwilę. 
  6. Szaszłyki z karkówki podawaj udekorowane pietruszką, grillowaną papryką, podlane sosem pomidorowym. 

Idealnie smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.