@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Steki z sosem
grzybowym
Składniki:
  • 4 plastry karkówki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • 400 g pieczarek świeżych lub marynowanych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml czerwonego wina
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • zioła
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Ugotować ziemniaki, ściąć wierzchnią warstwę i wypełnić serem białym (wymieszanym ze śmietaną, ziołami i doprawionym solą oraz pieprzem). Posypać szczypiorkiem.
  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone na duże kawałki pieczarki, oraz poszatkowaną w talarki cebulę. Posolić, posypać pieprzem i smażyć na dość dużym ogniu. Gdy cały płyn wyparuje, dodać czerwone wino, dobrze wymieszać i wyłączyć gaz. Wino powinno samo odparować.
  3. Plastry karkówki umyć, osuszyć i położyć na rozgrzanej patelni, smażyć po 3,5 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, posolić, posypać pieprzem, przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 minuty, żeby mięso odpoczęło.
  4. Na talerzu układać stek z pieczarkami i ziemniakami z serem ziołowym.