@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Sola z kuskusem
w cytrynowym sosie
Składniki:
  • 6 filetów z soli
  • 1 cukinia
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 cytryna
  • sól
  • czarny pieprz
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Filety z soli przekroić wzdłuż na pół.
  2. Cukinię pokroić w cienkie paski obieraczką do jarzyn.
  3. Solę posypać solą, ułożyć na każdym płacie cukinię i zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotować na parze przez 20 minut.
  4. Cytryny umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  5. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć około 1 minuty. Dodać zimne mleko, wymieszć dokładnie i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Sos należy doprawić solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny.
  6. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby sięgała 1 cm nad kaszę. Odstawić na 5 minut. Wymieszać. 
  7. Na talerzu ułóżyć kaszę, polać sosem cytrynowym i ułożyć roladki z soli. Podawać.